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GST Advance Ruling Summary No. XX/YYYY 
Published on DD MMM YYYY 
 

 
1.  Subject:  

 
Whether the value of the supply of property management services, for which the 
Manager receives fees in the form of real estate investment trust (REIT) units can 
be based on the cash value of the fees agreed between the Trustee and the 
Manager, and not on the market value of the REIT units.  

 
_____________________________________________________________________ 
 
2.  Relevant background and facts: 
 

The Manager is appointed by a GST-registered REIT to provide management 
services including setting the strategic direction and giving recommendations on 
the acquisition, divestment, development and/or enhancement of the REIT’s 
assets. 

 
In return for the services, the Manager is paid service fees in cash or in REIT 
units, or a combination of both. The cash value of the fees is computed in a 
manner agreed upon between the Trustee of the REIT and the Manager. The fees 
payable are also benchmarked to market prices and similar arrangements 
between unrelated parties.   
 

_____________________________________________________________________________ 
 
3.  Relevant legislative provisions: 
 

 Goods and Services Tax Act 1993 (“GSTA”) – Section 17.  
_____________________________________________________________________ 
 
4.  The ruling: 
 

 The value of the supply, for which the Manager is paid in REIT units, can be 
based on the cash value of the fee as agreed between the Trustee and the 
Manager. 

 
_____________________________________________________________________ 
 
5.  Reasons for the decision: 

 
 Section 17(3) of the GST Act states that if the supply is not for a consideration or 

is for a consideration not consisting or not wholly consisting of money, the value of 
the supply is taken to be its open market value. Section 17(5) provides that the 
open market value of a supply is the monetary equivalent “if the supply were for 
such consideration in money as would be payable by a person who has no 
relationship with any person which would affect that consideration”. 
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 The Manager is not connected to the REIT/Trustee1 and the fees are 
benchmarked to market prices and similar arrangements between unrelated 
parties. Therefore, where the Manager is paid in REIT units, the open market 
value of the supply of services can be taken as the cash value of the fees as 
agreed between the Manager and the Trustee.  

 
_____________________________________________________________________ 
 
Disclaimer 
 
The published summary of the advance ruling is for general reference only.  It is binding 
only in respect of the applicant of the advance ruling and the specified transaction 
under consideration of the advance ruling.  All taxpayers should exercise caution in 
relying upon the published summary of the advance ruling, as the Comptroller is not 
bound to apply the same tax treatment to a transaction that is similar to the specified 
transaction. 
 
Please note that IRAS will not update the published ruling to reflect changes in the tax 
laws or our interpretations of the tax laws. 
 

 

 
1 The REIT is personified by the Trustee and under paragraph 3(3) of the Third Schedule to the GST Act, 
a person in his capacity as trustee of a settlement, is connected with any individual in relation to the 
settlement is a settlor, with any person who is connected with such an individual and with a body 
corporate which is connected with that settlement. 


